28 lipca 2014

Omlet jajeczny z warzywami - czyli coś na weekendowe śniadanko

Lubię eksperymentować w kuchni i od czasu do czasu coś z tych eksperymentów wychodzi :)

Jako, że w weekend zawsze jest więcej czasu na przygotowanie śniadanka postanowiłam z mężem zrobić mój pierwszy w życiu omlet jajeczny z warzywami.

Składniki:
(1 duży omlet na 2 os ).

- 4 jajka,
- szczypiorek (pół pęczka),
- sól,
- pieprz,
- pieczarki (kilka szt),
- papryka czerwona (połowa),
- cebula (1 mała),
- szynka (2-3 plasterki),
- odrobina masła.

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w piórka, paprykę i szynkę w kostkę.
Rozgrzewamy odrobinę masła i podsmażamy warzywa tak żeby troszkę zmiękły.
Potem odstawiamy je na bok.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy sól i pieprz oraz posiekany szczypiorek. Masę jajeczną roztrzepujemy, najlepiej trzepaczką do jajek im więcej powietrza wtłoczymy tym bardziej puszysty i delikatny będzie nasz omlet.

Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wylewamy naszą masę jajeczną.
Omlet smażymy na małym ogniu.
Po paru min delikatnie podnosimy i sprawdzamy czy dół jest już ładnie rumiany.
Jeśli tak to na połowę omleta wykładamy uprzednio przygotowane warzywa i przykrywamy je drugą połową omleta ( składamy omlet na pół ). Smażymy jeszcze chwilkę i podajemy.
Ja nie obracam omleta jajecznego na drugą stronę. Smażony na wolnym ogniu nie wymaga obracania gdyż góra samoistnie ładnie się ścina.

Tak oto wygląda mój omlet przed podaniem na talerz :)

Omlet jajeczny z warzywami


 
Pozdrawiam
Beata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz